Kulde Skema

Hvilken indvirkning har kulde på hunden.  (Kilde Artikel om Kim Smyth)

Det gad den amerikanske dyrlæge Kim Smyth også gerne vide, men selv en fagnørd som hende kendte ikke til nogen præcise tal.
Det ændrede sig en vinterkold dag, hvor hun skulle aflevere sin søn i børnehaveklassen. Her fik hun øje på et kuldeskema, som lærererne på hendes søns skole benyttede sig af. Med det i hånden kunne lærerne til alle tider vide, om det var for koldt at sende børnene ud i skolegården. Skemaet viste

Vertikalt: udendørstemperaturen med hensyntagen til den såkaldte windchill-factor
Horisontalt: tre farver med inspiration fra trafiklys. Grøn for OK. Gul for måske. Rød for nej.

Da hun kom hjem tjekkede Kim Smyth forskningen. Hun fandt ud af, at Tufts University i Massachusetts havde lavet noget arbejde på området. Men resultaterne var ikke formidlet på en måde, så almindelige mennesker kunne forstå det.
Det rådede hun bod på ved at lægge metoden fra skemaet i børnehaveklassen sammen med Tufts Universiteten.

Forskellige typer af hunde
Kim Smyth opererer med tre typer af hunde: Små, mellemstore og store. Hendes kuldefaktor har fem trin, hvor 1 er ingen farer og 5 er livsfarer.
Derudover kan man selv lægge lidt til og fra, hvis det for eksempel er vådt vejr (ikke godt) eller hvis det er en nordlige race, der er vant til kulde.

Det giver følgende skema

Definition på Windchill faktor
Wind chill eller kuldeindeks på dansk er et udtryk for den ”temperatur” ved ganghastighed (ca. 5 km/t), som kroppen oplever, når den udsættes for afkøling af vinden (I følge DMI).